‘Edibulb bevordert efficiency in bollenvak’

24 – september – 2009 Bron: Bloembollenvisie

Voor een efficiënt elektronisch berichtenverkeer is standaardisering noodzakelijk. De Stichting Edibulb ontwikkelt standaard-berichten voor het elektronische dataverkeer in de bloembollensector “Hoe meer partijen in de keten er aan meedoen, hoe beter de communicatie zal verlopen” zegt Joost van den Berg, Hoofd Commerciële Administratie van CNB. Diverse softwareprogramma’s ondersteunen tegenwoordig Edibulb


 

Onduidelijke communicatie ontstaat al snel als verschillende partijen niet eenduidig afspreken hoe ze gegevens uitwisselen. Dat geldt eigenlijk hij elke vorm van communicatie maar zeker hij de elektronische gegevensuitwisseling. Daarom is standaardisering van het berichtenverkeer van groot belang.
In opdracht van en in samenwerking met partijen als de IVB’s. Productschap Tuinbouw, Anthos en KAVB werkt de Stichting Edibulb aan standaardisering van bet berichtenverkeer in de bloembollensector.
Deze standaardisering gebeurt in de vorm van XML-berichten. XML is de internationale technische standaard voor het definiëren en uitwisselen van elektronische berichten.

FOUTLOOS
Volgens de website van de Stichting Edibulb nemen er momenteel ongeveer 200 kwekers en een tiental exporteurs deel aan Edibulb. Softwareprogramma’s als Bolwerk (kwekerij), Cobas en Navibol (beiden exportgericht] ondersteunen tegenwoordig Edibulb. CNB, als een van de initiatiefnemers van de Stichting Edibulb ondersteunt de standaardisering via Edibulb van harte. “Wij als CNB zien in EDI-automatisering een goede mogelijkheid om de elektronische gegevensuitwisseling met onze klanten en tussen de klanten onderling snel en foutloos te laten verlopen. Hoe meer partijen in de keten meedoen, hoe beter dat is voor onze sector zegt Joost van den Berg, Hoofd Commerciële Administratie van CNB

Zoals bekend zet CNB al sterk in op het digitaal zakendoen via CNB Online. Inmiddels wordt bijna tweederde van de omzet digitaal gefactureerd. Omdat CNB Online pas in beeld komt als de factuur of koopbrief gepubliceerd is, functioneert CNB Online onafhankelijk van Edibulb. Maar in het traject tot aan de Factuur is Edibulb een belangrijk hulpmiddel, Joost van den Berg: “Edibulb verkleint fouten bij de invoer, omdat het handmatig invoeren van gegevens niet meer hoeft. De factuur is via Edibulb direct beschikbaar, iedereen is veel sneller op de hoogte met de/e vorm van tweezijdige communicatie.

DOORONTWIKKELING
Aan exportzijde is Navibol van MD Solutions uit Veenendaal een bekend softwareprogramma dat het Edibulb-protocol volledig ondersteunt. Navibol is momenteel bij een achttal exporteurs geïmplementeerd en er zijn diverse andere bedrijven geïnteresseerd, licht Pietwillem Overvoorde van MD Solutions toe. Navibol is gebaseerd op en volledig geïntegreerd met de wereldwijd gebruikte standaard Microsoft Dynamics NAV, ook wel bekend als Navision, Er zijn enkele exportbedrijven die met dit laatste algemene programma werken, maar (nog) niet met Navibol. Om die tegemoet te komen biedt MD Solutions nu een mogelijk om de Edibulb functionaliteit snel en eenvoudig aan de bestaande functionaliteiten van Navision toe te voegen op basis van een standaard module. Overvoorde stelt dat een groot voordeel van Navibol en Navision is dat het programma continue doorontwikkeld wordt.

TOEKOMST
Hoewel Edibulb een gestage opmars maakt in de bollensector, laten met name aan handelszijde nogal wal bedrijven Edibulb links liggen. Volgens Overvoerde beeft dat mede maken met het gegeven dat deze bedrijven vaak werken met branche specifieke program¬ma’s. Daarvan is de doorontwikkeling op een bepaald moment gestopt, waardoor ze bijvoorbeeld bet Edibulb-protocol niet ondersteunen. Dat Edibulb in de toekomst onontbeerlijk voor een goede elektronische communicatie in de bloembollensector is, staat voor beide heren buiten kijf. “Je kunt allerlei informatiestromen aan elkaar knopen, denk ook aan het hele tracking and tracing gebeuren. Door het gebruik van Edibulb kan de bollensector een grote efficiencyslag maken”