‘Eerste elektronische transportopdracht de keten in’

7 – juni – 2010
Bron: Persbericht

Vorige week zijn de eerste elektronische transportberichten van kweker naar transporteur verstuurd. Met deze nieuwe mogelijkheid van elektronische informatie-uitwisseling kunnen transportopdrachten in de bloembollensector digitaal worden verzonden. De nieuwe werkwijze voorziet in de groeiende behoefte van de sector om digitaal zaken te doen. Deze manier van informatieuitwisseling vergroot de betrouwbaarheid en efficiƫntie van de logistieke processen in de sector.

In de elektronische transportopdracht (ETO) wordt zowel de lading als de laad- en loslocatie van bloembollenproducten digitaal gespecificeerd. Ook elektronische fustbestellingen zijn nu mogelijk. De informatie is direct inzichtelijk en ook weer opnieuw elektronisch bruikbaar voor de volgende partij in de keten. Spraakverwarring, handmatige invoer van transportopdrachten en onnodig zoekverkeer rondom de bestemmingsplek behoren hierdoor tot het verleden.

De eerste elektronische transportopdracht werd vrijdag 4 juni 2010 van Kwekerij W. van Lierop & Zn naar transporteur A. van Dooren verstuurd. Zij zijn de eersten die met succes gebruik hebben gemaakt van de uitwisseling van dit elektronische standaardbericht van Edibulb. “Er is nu minder kans op fouten omdat de transportopdracht rechtstreeks vanuit ons softwareprogramma wordt verzonden aan de hand van ingevoerde leveringen. Bestellingen via de telefoon of fax gingen nog wel eens verkeerd doordat het niet goed werd begrepen of verwerkt. Met ETO zal dat niet voorkomen.” aldus Gerard van Lierop. Ook Alex van Dooren van Van Dooren Transport is opgetogen: “Het gebruik van ETO neemt veel invoerwerk uit handen. We kunnen hierdoor beter plannen, sneller schakelen en ons beter richten op de specifieke wensen van onze klanten.”

De eerste leveranciers van software in de bloembollensector hebben hun pakket gereed gemaakt voor de elektronische transportopdrachten. VG Automatisering, leverancier van software voor zowel de kwekerij als vrije commissionairs is nu Live. “De meerwaarde voor zowel de kweker, handelaar als transporteur is behoorlijk. Een correcte en tijdige transportopdracht is echt de bron van het hele logistieke proces en van belang voor alle partijen”, aldus Peter van Grieken van VG Automatisering. Aan transporteursoftware zijde is Art Systems de koploper. In de komende periode volgen ook andere leveranciers, zoals onder andere Agrovision (Bolwerk).

De ETO is weer een nieuwe stap in de digitalisering van de sector. De ETO is een nieuw standaard bericht van Edibulb. Edibulb is een samenwerking van KAVB, B4 en Anthos. Edibulb ontwikkelt en stimuleert de toepassing van elektronische gegevensuitwisseling in de bloembollensector. De ontwikkeling en invoering van de ETO is tot stand gekomen dankzij financiƫle bijdragen van het Productschap Tuinbouw en Syntens (Nederland Gaat Digitaal).