‘Blij met Navibol’

2 – maart- 2006 Bron: BloembollenVisie

Sinds juni 2005 werkt het gerenommeerde exportbedrijf Jan de Wit & Zn uit Enkhuizen tot volle tevredenheid met het nieuwe automatiseringsprogramma Navibol. Daarin is het beste van twee werelden verenigd: de branchespecifieke functionaliteiten van het progamma Microlegger van ABM Computerdiensten en de moderne Windowsomgeving van Navision.


Marcel Fit, Johan Zilvold en Ab Augustinus (vlnr) allen blij met de geslaagde introductie van Navibol Het programma Microlegger van ABM Computerdiensten (Lisse) heeft zich de afgelopen kwart eeuw bewezen als een compleet branche-pakket voor exportbedrijven in de bloembollensector. Dat niet in de laatste plaats door de enorme kennis van het bloembollenvak, die grondlegger Albert Augustinus erin heeft gestoken. Jan de Wit & zn is een van de ruim 40 exportbedrijven die altijd prima met Microlegger konden werken. “Maar we kregen de laatste jaren wel het gevoel met een ietwat verouderd pakket te werken, vooral omdat er geen aansluiting was met de Windows-omgeving”, zegt directeur René de Wit. Ook Albert Augustinus onderkende dat probleem. Op zoek naar een geschikte partner om Microlegger om te zetten naar een Windowsomgeving, kwam hij in contact met Johan Zilvold van Provision Business Solutions (Barneveld). Tom Zoethout van dit bedrijf: ‘Er was meteen een klik. Ab’s kennis van Microlegger én de bloembollensector en onze kennis van het wereldwijd gebruikte standaardpakket Navision van Microsoft Business Solutions hebben we samengebracht in de nieuwe joint venture Abigaile BV. Doel: het inbouwen van Microlegger in Navision”. Dat is sinds de start begin 2005 gebeurd in nauwe samenwerking met een drietal pilotbedrijven. waaronder J. de Wit & zn. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor Paul Groot die als afstudeeropdracht een nauwkeurige analyse van bedrijfsprocessen, gebruikerseisen etc maakte. Het resultaat van deze samenwerking is een modern, op de bloembollenbranche toegesneden programma dat Navibol is gedoopt.

Als eerste gebruiker van Navibol was het voor J. de Wit & Zn natuurlijk spannend hoe zo vlak voor het hoogseizoen de overgang zou verlopen. Dat ging verrassend soepel, meldt adjunct-directeur Marcel Fit. Direct bleken de voordelen al: J. de Wit & Zn kon meteen gaan werken met koopbriefjes volgens EDI-bulb, binnenkort wordt ook gestart met de elektronische afhandeling van ontvangstbewijzen, terwijl de elektronische leveringsnota in de pijplijn zit. “We kunnen nu ook veel sneller over managementinformatie beschikken”, vult René de Wit aan. Marcel Fit en Ab Augustinus stippen nog enkele mogelijkheden aan uit de vele slimme oplossingen die Navibol biedt. De afhandeling van binnenlandse orders via het handelsreglement is volledig geïntegreerd binnen het pakket. Datzelfde geldt voor de verwerking van de zuuradministratie en de reclameverwerking richting leveranciers en IVB’s.
De tracking- en tracinghistorie van een partij kan zeer uitgebreid worden gevolgd. Er is goed inzicht in overschotten en tekorten met doorzoommogelijkheden richting verkooporders. Handig is eveneens de fustadministratie, zowel aan de in- als aan de verkoopkant. Offertes kunnen makkelijk gemaakt worden en met enkele muisklikken worden omgezet tot orders. In de goede samenwerking met Officeprogramma’s als Excel en Outlook, de personeelsmodule, de productiemodule (voor aansturing van bijvoorbeeld kleinverpakkingsmachines) en de uitgebreide financiële functionaliteiten herkent men de inbreng van Navision (sinds begin dit jaar overigens officieel Microsoft Dynamics NAV geheten).

Als eerste gebruiker kan Jan de Wit & Zn Navibol van harte aanbevelen bij collega-exporteurs. Dat geldt in de eerste plaats voor bestaande Microleggergebruikers. Voor bedrijven die niet met dit programma werken kan Navibol eveneens een interessant aanbod zijn. Dat mede door de concurrerende prijs. “De nieuwe licentiestructuur van Microsoft maakt het pakket voor kleinere bedrijven een stuk goedkoper”, aldus Ab Augustinus. Net zo aansprekend is de menselijke factor. In de personen van Ab Augustinus en Torn Zoethout combineert Abigaile BV diepgaande kennis van de bloembollensector met die van de laatste ontwikkelingen in de IT. En dat alles zonder de kostbare tierelantijnen van mannen in krijtstreeppakken die ellenlange vergaderingen beleggen. “Je hebt bij hen nooit het gevoel in een ambtelijke organisatie te werken”, zegt Marcel Fit.