Leveringsnota bloembollen nu ook elektronisch versturen

27 – juni – 2005
Bron: Persbericht Productschap Tuinbouw

Het elektronisch versturen van leveringsnota’s van partijen bloembollen levert tijdwinst en kostenbesparing op. Dat bleek uit een test onder telers, kopers en bemiddelingsbureaus die in het afgelopen halfjaar werd uitgevoerd.

Henk Zwinkels, projectleider van de praktijkproef, somt de voordelen nog eens op van het elektronisch versturen van de leveringsnota’s in plaats van verzending op papier. “Het voordeel voor de kweker is dat hij de aflevering van de bollen nauwkeurig en foutloos kan registreren. De koper kan bij dit systeem de goederenontvangst, de ingangscontrole en de verdere logistieke afhandeling beter plannen en nauwkeurig vastleggen. Het voordeel voor de in- en verkoopbureaus is een vereenvoudiging van de administratieve afhandeling van de transacties.”

Na de geslaagde test kunnen alle EDIbulb-kwekers met het softwarepakket Bolwerk van Agrovision met een druk op de knop gebruik gaan maken van de leveringsnota. De beide in- en verkoopbureaus en de kopers die het Compakt-pakket gebruiken kunnen deze elektronische leveringsnota’s vervolgens elektronisch ontvangen. Kwekers van het Repras-pakket van ACF gebruiken dit bericht om leveringen te melden aan hun kwekersvereniging.

Zwinkels: “Na de koopbrief is deze stap weer een nieuwe fase in de elektronische berichtenuitwisseling. Hiermee zet het vak weer een belangrijke stap vooruit in het efficiĆ«nt versturen van de informatie. De papieren leveringsnota vervalt nu nog niet. De deelnemers moeten dit document nog wel aan het in- en verkoopbureau blijven versturen.”

EDI staat voor Electronic Data Interchange en is in feite een set gestandaardiseerde afspraken (codes) over hoe het elektronische berichtenverkeer plaatsvindt. Specifiek voor de bloembollensector ontwikkelt en beheert de Stichting Edibulb deze afspraken. Edibulb is een gezamenlijk initiatief van de KAVB, de in- en verkoopbureaus CNB en Hobaho, de KBGBB en het Productschap Tuinbouw.

Voor meer informatie neemt u contact op met Henk Zwinkels, projectleider Edibulb, e-mail: henk.zwinkels@edibulb.nl